geen grenzen

  • Geert

    Jij zegt dat op deze discussieplaats gesproken kan worden over de grenzen van de wetenschap. Een goed idee! Volgens mij zijn er geen grenzen aan de wetenschap. De wetenschap schrijdt voort en daar kunnen wij met z'n allen niets aan doen. Er is altijd wel weer een wetenschapper die goede argumenten heeft om dat kleine stapje verder te zetten.

    Kijk nu naar het klonen van mensen. Vijf jaar geleden was er geen wetenschapper te vinden die hier voor was. Nu zijn er in Nederland zelfs al mensen die beweren dat dit een essentiële voorwaarde is voor genezing van een heleboel ziektes. Met dat argument zal in de toekomst alles mogelijk worden gemaakt.

    Er zal een nieuwe wijze van maatschappelijke goedkeuring en discussie moeten komen willen wij de grip op de wetenschap niet verliezen.

  • Willem

    Dat is een interessant discussiepunt. Misschien is er ook wel moeilijk een rem op te leggen. Over dit probleem ging de onlangs afgesloten serie van Paul Witteman. Een geweldige tijd! (www.vara.nl/geweldigetijd) Een mooi programma. Hier zit overigens ook een discussiegedeelte bij.

    Hou er bij dat klonen overigens rekening mee dat de kloon gebruikt wordt totdat het enkele cellen heeft bereikt. Het is geenszins de bedoeling hier een mens uit op te kweken of zo.

    Het is inderdaad eeb goed idee als er wordt nagedacht over een middel tot maatschappelijke goedkeuring. Volgens de Duitse socioloog Ulrich Beck loopt de overheid met haar instituties achter de feiten aan en gaan we naar een soort van “subpolitiek” tussen bedrijven en burgers. In deze maatschappij moeten de bedrijven de keuzes/dilemma's die in het laboratorium gemaakt moeten worden eerst voorleggen aan het publiek. Dit is misschien wel een oplossing.