In grotere Nederlandse steden ontwikkelt zich geleidelijk een gewapende gang-culture naar Amerikaans voorbeeld. Marokkanen en Antillianen zijn daarbij statistisch oververtegenwoordigd, maar ook onder autochtone laagopgeleide stadsjongeren is de criminaliteit hoog en de mentaliteit vaak hard, zeer asociaal en vandalistisch.

Als we nu niet drastisch ingrijpen, kan dat nog veel erger worden. Kijk bijvoorbeeld naar Rio de Janeiro, El Salvador of Johannesburg, waar de criminaliteit volledig uit de hand is gelopen.

Slachtoffers in achterstandswijken durven vaak geen aangifte te doen, uit angst voor brandstichting, mishandeling en jarenlange bedreigingen. Deze situatie is een voedingsbodem voor onvrede, racisme en talloze andere maatschappelijke, sociale en individuele problemen.

Maak alle trottoirs en gebouwen in steden wit, zodat er 's nachts meer licht reflecteert.

Geef elke dader van een misdrijf 5 tot 10 jaar lang ‘s avonds en ’s nachts huisarrest. Dat is de belangrijkste maatregel die nodig is. Want nu lopen er in steden de hele nacht veel criminele jongeren op straat. Dat geeft voor de politie een oncontroleerbare situatie.

Criminelen moeten altijd levenslang verantwoordelijk worden voor alle kosten die voor hen gemaakt zijn door politie en justitie, inclusief straffen.

Zet criminele veelplegers 5 tot 20 jaar lang aan het werk, in bijvoorbeeld plantsoenendienst of graffiti-schoonmaak, gedurende 60 uur per week met elektronische GPS-bewaking. Geef ze buiten die werktijden elektronisch huisarrest. Dat is een vorm van fysieke criminele incapacitatie.

Geef veelplegers slechts netto 800 euro per maand als vergoeding voor dat werk. Verbied hen contact met andere criminelen en verbied hen bezit van luxe goederen en spaargeld. Dat verlaagt hun sociale status en kan potentiële nieuwe criminelen afschrikken om misdrijven te plegen.

Verbied verheerlijking van criminaliteit, egoïsme, materialisme en gang-culture op radio, tv en computergames. Dus ook het verheerlijken van graffiti, tatouages en dieventaal.

Dat moet ook gelden voor cabaret en andere vormen van humor, want de onderliggende boodschappen in humor kunnen grote invloed hebben op gedrag en opinie van kijkers. Reclame-experts weten dat al lang.

Vervang die negatieve boodschappen door positieve boodschappen over medemenselijkheid en geweldloosheid.

Ernstige pesters raken volgens onderzoek veel vaker betrokken bij criminaliteit dan anderen. Scholen moeten zeer veel aandacht besteden aan de antipest-programma's, die volgens onderzoek effectief zijn. Dat zijn géén weerbaarheidscursussen! Maar effectieve antipestprogramma's mobiliseren de zwijgende meerderheid in de groep in het beschermen van pestslachtoffers. En ze versterken moraal, empathie en emotionele gezondheid.

Persoonlijke begeleiding van probleemjongeren en opvoedingsondersteuning is vaak net zo effectief als voorlichting via ICT. Biedt daarom begeleidende voorlichting vooral aan via vertaalde buitenlandse internetvideo's, DVD, radio en gespecialiseerde webfora. Want daarmee kunnen véél meer mensen worden geholpen voor hetzelfde geld.

Marokkaanse moeders spreken vaak geen Nederlands en hebben daardoor vaak geen gezag bij hun zoons. Los dat op met verplichte gratis Nederlandse of Engelse taalcursussen via cd, radio, internetvideo's en webfora.

Kleine onbemande politievliegtuigjes (drones) van enkele kilo's, zijn nodig voor het achtervolgen van (opgevoerde) scooters. Want meestal ontkomen die door door nauwe doorgangen, waar de politieauto's hen niet kunnen volgen. Ze kunnen in elk geval veilig worden ingezet boven natuurgebieden en 's nachts boven bewoonde gebieden. Want neerstorten is dan minder gevaarlijk, dan wanneer er veel mensen op straat lopen.

Alle opgevoerde scooters moeten blijvend worden afgepakt. Geef vaak veroordeelde jongeren een jarenlang verbod op het berijden van een motorvoertuig en gebruiken van openbaar vervoer.

Verbied camouflerende capuchons en petten voor jongeren die ooit veroordeeld zijn. Dit in verband met bewakingscamera's. Als het vriest mogen ze alleen een muts dragen.

Bewakingscamera's moeten veel scherpere beelden maken, voor opsporing via tv en internet.

Huisvest asociale, criminele veelplegers jarenlang in een schuurtje zonder buren, in een afgelegen weiland. Vooral wanneer ze hun woonomgeving en gemeenteambtenaren terroriseren met bedreigingen, lawaai en vernielingen. Dat probleem komt vaak voor in Nederlandse achterstandswijken.

Autochtone asocialen gebruiken vaak een of meer agressieve honden bij de intimidatie van hun woonomgeving. Zij moeten 20 jaar lang een verbod krijgen op het bezit van een hond.

Stimuleer toezichtpatrouilles van burgers in de eigen woonwijk (buurtvaders). Geef hen via internetvideo's uitgebreide cursussen over dat werk. Laat daar ook jongeren aan meedoen via verplichte sociale stages, met keuze uit verschillende taken (zorg, graffiti verwijderen, enz).

Geef elke middelbare school in steden een eigen politieagent en toezichtteams van leerlingen. Scholen moeten niet meer dan 500 leerlingen hebben.

Verplicht hanggroepen in steden om zich te organiseren met een bestuur en een website waarop alle leden met naam en foto vermeld worden. Stimuleer ze tot het doen van sociale activiteiten die de samenleving helpen opbouwen, zoals bijv. papiertjes prikken en het organiseren van feesten voor bejaarden.

Organiseer wijken in steden zoveel mogelijk elk als een zelfstandig dorp met eigen kledingwinkels en eigen uitgaanscentrum, voor het vergroten van de sociale cohesie. Maak de grote steden om dezelfde reden niet groter dan ze nu zijn. Plan nieuwe woningbouw alleen in omliggende gemeenten.

Maak in steden veel kleine grasveldjes tussen de bebouwing voor ontmoeting, spelen en ontspanning. In steden moeten struiken niet hoger zijn dan een halve meter, omdat criminelen zich daarin goed kunnen verstoppen voor of na een misdrijf.

Verbied vechtsporten voor veroordeelden, omdat ze daardoor veel gevaarlijker worden bij een gevecht met een slachtoffer of politieagent. Tegenwoordig zijn de gevaarlijkste vechtsporten het populairst.

Laat politie assisteren door geselecteerde vriendelijke militairen met pistool en aanvullende politieopleiding. Dat kost Nederland niets extra en is goede en sportieve training. Politie-ervaring kan voor militairen nuttig zijn bij buitenlandse militaire missies. Laat arrestatieteams assisteren door militaire commando's. Nederlandse militairen hangen nu vaak doelloos rond op kazernes, omdat er geen geld is voor trainingen.

Onderzoek al deze voorstellen zorgvuldig wetenschappelijk in proefprojecten, in samenwerking met veel andere landen. Raadpleeg buitenlandse criminologen, want Nederlandse gedragswetenschappers hebben veelal een onwetenschappelijke tunnelvisie over criminaliteit, die is ingegeven door ideologie uit de jaren zeventig.

Overheid moet een Engelstalig wetenschappelijk webforum starten, waar buitenlandse deskundigen worden uitgenodigd om (anoniem) mee te praten over criminaliteit. Benader daarvoor buitenlandse top-experts in o.a. gang prevention en penology.

Sinds Singapore zeer strenge straffen heeft, is de criminaliteit daar uiterst laag.

Stem SP.

Nieuwe vormen van bendepreventie

Via onderstaande zoekactie vind je veel nieuwe methoden voor gang prevention:

https://www.google.com/search?q=%22gang+prevention%22+%22new+approach%22&hl=en&client=firefox-a&hs=8Pg&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&sa=X&ei=fDdcUN6SBqSx0QWf14BY&ved=0CAkQpwUoBg&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A1-1-2008%2Ccd_max%3A&tbm=